• Email:

  Gebied:
  Malmedy

   
  Baugnez 44 Historical Center

  Het Baugnez 44 Historical Center is een nieuw museum, gewijd aan de Slag om de Ardennen dat gespreid is over 85 m2 en over 2 verdiepingen. De nieuwe museografie, alsook de scenografie zijn van een adembenemend realisme.

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Hambach

   
  Sophienhöhe De Sophienhöhe is een stortberg die ontstaan is door het storten van de deklagen in de bruinkoolgroeve Hambach. De berg ligt 290 meter boven zeeniveau. De Sophienhöhe is een opvallend landschapselement in de vlakke Jülicher Börde.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Zuid-Limburg

   
  Spiritueel erfgoed In Zuid-Limburg is bijzonder veel spiritueel erfgoed van Rooms-katholieke oorsprong te vinden. Dit zijn metn name religieuze gebouwen, zoals kerken, kapellen, kloosters en basilieken. De meeste van deze zijn nog in gebruik. Niet te missen zijn ook de wegkruisen waarvan er nog honderden te vinden zijn.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Heers - Heks

   
  Kasteel van Hex Elk jaar in juni en september (Dit jaar 8 en 9 september) kan je in het kasteel Hex de tuinen bezoeken tijdens de planten-, rozen-, en moestuindagen. Gedurende deze dagen hebben de bezoekers toegang tot de stijltuinen, met onder meer een collectie van oude en wilde rozen. Daarnaast zijn ook de uitgestrekte moestuin en het park exclusief dit weekend toegankelijk.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Hückelhoven

   
  Schacht 3 / Millicher Halde Hückelhoven In het hart van de voormalige mijnstad is vandaag nog schacht 3 behouden, waarin een bezoekersmijn gevestigd is. De tegenwoordig gerenatureerde Millicher Halde biedt vanaf het imposante uitzichtplatform en de “hemeltrap” een mooi uitzicht over de stad en het voormalige terrein van de mijn.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Saint-Nicolas

   
  Het Steenbergenhuis

  Het Steenbergenhuis verwelkomt u in de vroegere wasplaats aangelegd in de Gosson mijn, ooit ook een kamer met douches en voor… gehangenen. Het gebouw veranderde tenslotte in « Steenberginterpretatie Centrum ». Na een eerste schouwen, in beeld, van de lokale fauna en flora kunnen wandelaars ze in hun natuurlijke omgeving gaan zien.

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Genk

   
  C-Mine en C-Mine Expeditie Boven de horizon van Genk steken twee torens uit. Het zijn de schachtbokken van Winterslag. C-mine is een toeristische topper, een wonderbaarlijke plek met levende verhalen uit de mijn.

  Bezoek nu ook de tentoonstelling 'Krachten/Forces' van kunstenaar Piet Stockmans.
  Naar de website >> Meer heritage in de regio >>
 • Gebied:
  Blegny

   
  Blegny Mijn Gelegen tussen Luik en Maastricht, is de Blegny-mijn één van de vier authentieke kolenmijnen van Europa, waarvan de onderaardse mijngangen toegankelijk zijn voor bezoekers via de oorspronkelijke schacht. Op een diepte van 30 en 60 meter is het mogelijk het hele proces van de steenkoolwinning te ontdekken. De Blegny-mijn is in juli 2012 uitgeroepen tot werelderfgoed van UNESCO.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Luik

   
  Archéoforum

  Het Archéoforum in Place Saint-Lambert is met een oppervlakte van 3725 m² (ca. 84 x 44 m) een van de belangrijkste van Europa. Van de voorgeschiedenis tot in de nieuwere tijd wordt iedere etappe van de geschiedenis van Luik door archeologische vondsten geïllustreerd, zowel historische bouwoverblijfselen als voorwerpen.

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Aken

   
  Dom & oude binnenstad In de dom van Aken, een van de beroemdste monumenten van de Europese bouwkunst, werden meer dan 30 Duitse koningen gekroond en werd Karel de Grote begraven. In 1978 werd de dom als eerste Duitse bouwwerk ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ook het stadhuis en de historische binnenstad zijn een must. Een rondleiding biedt een ideale kennismaking.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Maasland

   
  Maasland met het Snoer van Maasdorpjes

  Aan beide oevers van de Maas strekt zich een snoer van pittoreske dorpjes uit. Hun middeleeuwse kernen nodigen uit tot struinen, fietsen én terrassen. De culturele parel aan de kroon is de Maasstad Maaseik. In de zomer vinden er onder de noemer ‘Zomerse Zondagen’ tal van extra gezinsevenementen plaats!

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Tongeren

   
  Tongeren, oudste stad van België In het jaar 10 voor onze tijdrekening stichten de Romeinen Tongeren. Daarmee is dit de oudste stad van België. Vandaag zie je nog overal de sporen van dat rijke verleden, zoals de ruim 4,5 km lange Romeinse muur. Ontdek Tongeren en treed in de voetsporen van Romeinse legionairs, herenboeren en de roemruchte Oude Belgen.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Jülich

   
  Brückenkopf-Park Jülich

  Hier kunt u slenteren, wandelen, skaten en in de klimtuin de wereld uit de hoogte bekijken. Extra tip: de zoo met ongeveer 550 dieren. Uniek in Duitsland is de 200 jaar oude, bijna 900 m lange vesting uit de tijd van Napoleon. Feesten zoals ‘Flammenzauber’ of ‘Epochenfest’ bieden spannend amusement.

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Eijsden

   
  Kasteel Eijsden Het kasteel dateert uit 1636. Waarschijnlijk heeft hier eerder een versterkt huis gestaan, maar dat is niet bewezen. Sinds de bouw in 1636 is het huis nauwelijks gewijzigd. In 1771 werden er bepaalde restauraties uitgevoerd waarbij o.a. de vensters werden vergroot. De oostelijke gevel van de poorttoren is in 1952 in de gracht gestort, wat restauratie noodzakelijk maakte. De restauratie duurde van 1956 tot 1959.
  Naar de website >> Meer weten over Eijsden? Klik hier. >>
 • Gebied:
  Stolberg

   
  Stolberg-kasteel

  Het Stolberg-kasteel bekoort met zijn massieve torens, ringmuren en weergangen. In het geïntegreerde museum worden historische ambachten zoals metaal-, hout-, leder- en glasbewerking gepresenteerd en krijgt u een beeld van de kolen- en ertsmijnbouw. Na de bezichtiging kunt u ontspannen in het koffiehuis in de traditionele stijl van 100 jaar geleden.

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Ferrières

   
  Domein van Palogne Kajakafvaarten, 3 mountainbikeroutes van 12 km, wandelpaden, speelplein, minigolf en tennisterreinen. Taverne en restaurant.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Heerlen

   
  Thermenmuseum Heerlen In het Thermenmuseum Heerlen is de permanente expositie: 'Romeins Zuid-Limburg; het hele verhaal' te zien. De expositie geeft antwoord op de vraag wat de komst van de Romeinen betekend heeft voor de toenmalige inwoners van Zuid-Limburg.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Alsdorf

   
  Energielandschap Anna Het hart van de stad Alsdorf was 150 jaar lang het steenkolencentrum van West-Europa. Tegenwoordig bevindt zich er het Energeticon. Een kenniscentrum over de geschiedenis van mijnbouw en toekomstgerichte energietechnologie.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Stavelot

   
  Abdij van Stavelot Deze prachtige abdijkerk uit de 11e eeuw herbergt drie centra van toeristisch belang: het museum van het Circuit Spa-Francorchamps, het Apollinaire-museum en het Historisch Museum van het vorstendom Stavelot-Malmedy. Bovendien kunt u hier exposities bezoeken en de natuur van de Hoge Venen bewonderen.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Goltsteinkuppe

   
  Indemann De Indemann, die gebouwd is met 20.000 afzonderlijke staalcomponenten en een gewicht van 280 t heeft, wijst meters hoog naar de lucht. Zijn talrijke platformen bieden u een spectaculair uitzicht op het landschap rond Inden. Bij invallende duisternis verlichten 40.655 LED-lampen de Indemann en zorgen voor een schitterend lichtspel.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Alsdorf

   
  ENERGETICON

  Het monumentale delfmachinehuis met zijn historische machines van een steenkolenmijn zorgt voor een unieke atmosfeer en een bijzondere ambiance, en is derhalve een geliefde evenementlocatie. Verder is Energeticon ook een beleveniswereld voor de thema's energie, mijnwezengeschiedenis en toekomsttechnologie.

  Naar de website >>
 • Email:

  Telefoon:
  +31 (0)43 4588482

  Gebied:
  Margraten

   
  Amerikaanse Begraafplaats Het dorp Margraten in het zuiden van Nederland heeft het enige Amerikaanse oorlogskerkhof in Nederland. Elk jaar brengen honderden duizenden mannen, vrouwen en kinderen uit de Verenigde Staten, Nederland en het omringende buitenland een bezoek aan de graven van de Amerikaanse soldaten die voor de bevrijding van West-Europa zijn gesneuveld.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Maastricht

   
  Stadswandeling Maastricht Een stadswandeling onder leiding van een gids is een echte aanrader in Maastricht. Verhalen, anekdotes en weetjes brengen de geschiedenis van de stad tot leven. De gids voert je langs mooie plekjes in de binnenstad, zoals het Stokstraatkwartier, het Onze Lieve Vrouweplein met de basiliek, de stadswallen, het park, het Jekerkwartier en het Vrijthof met de monumentale kerk St. Jan en de basiliek van St. Servaas.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Maastricht

   
  Bisschopsmolen Voor het zien, ruiken en proeven van de eeuwenoude keten boer-molenaar-bakker bent u van harte welkom in de Bisschopsmolen en de aanpalende ambachtelijke bakkerij aan de Stenen Brug van Maastricht. Tijdens een rondleiding beleeft u hier, onder het genot van Limburgse Speltvlaai en koffie, het complete authentieke proces.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Simpelveld

   
  Miljoenenlijn De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij heet iedereen van harte welkom op ‘De Miljoenenlijn’, een spoorlijn dwars door het Zuid-Limburgse heuvelland. Beleef de romantiek van het reizen uit lang vervlogen tijden. Stap op alle haltes (o.a. Valkenburg, Schin op Geul, Simpelveld, Kerkrade) zonder te reserveren in.
  Naar de website >>
 • Email:

  Telefoon:
  +31 (0)43 609 8500

  Gebied:
  Rijckholt

   
  Prehistorische vuursteenmijn Rijckholt

  Verborgen in het Savelsbos liggen de unieke, prehistorische vuursteenmijnen. Ruim 5000 jaar geleden groeven onze voorouders hier diep in de grond naar vuursteen. Zo ontstond een uitgebreid complex van ondergrondse schachten en mijngangen.

  Deze prehistorische vuursteenmijnen zijn alleen tijdens excursies onder begeleiding van een gids te bezoeken.

  Naar de website >> Meer weten over Eijsden? Klik hier. >>
 • Gebied:
  Genk

   
  Bokrijk Natuurwandelingen, zoektochten en andere buitenavonturen in de bossen. Fiets- en wandelpaden, maar ook de grootste gratis speeltuin van het land. Het Openluchtmuseum voert je terug naar het Vlaamse platteland van vroeger, met authentieke huizen en hun inboedel, demonstraties van ambachtslui en acteurs die het verleden tot leven wekken.
  Naar de website >>
 • Email:

  Gebied:
  Sprimont

   
  Musée de la Pierre

  Het museum bevindt zich in de oude centrale van de steengroeve . Dit opmerkelijke gebouw maakt deel uit van het industrieel erfgoed. Hier kan je de verschillende stadia van het verwerken van steen volgen. Ontginningstechnieken, het transport naar de plaatzagerij en de steenhouwerij . De streek van Sprimont onderscheidt zich en door de kwaliteit van zijn steen,en door de bekwaamheid van zijn ambachtslieden.

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Baesweiler

   
  CarlAlexanderPark Baesweiler Met het CarlAlexanderPark is sinds 2008 ruimte ontstaan voor ontspanning en recreatie, op het voormalige land van Carl Alexander, dat in ieder jaargetijde zorgt voor veel plezier. Attractief is het uitzichtplatform dat een spectaculair beeld biedt op het landschap en waar een 25 meter lange hangbrug te vinden is.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Bilzen

   
  Alden Biesen

  De Duitse ridderorde heft deze Landcommanderij eens gebouwd. Nu is dit kasteelcomplex een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. Gedurende het hele jaar vinden er diverse evenementen plaats, vooral op het gebied van muziek en tuinbouw. Het hele domein buiten, inclusief de kerk en het Engels park, is vrij te bezoeken.

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Eben-Emael

   
  Fort d’Eben-Emael Eigenlijk moest dit fort, dat wordt beschouwd als een van de meeste imposante van Europa, het oversteken van het Albert-kanaal en de Maas voorkomen. In de eerste dagen van de Duitse invasie in mei 1940 werd het fort echter binnen een half uur overmeesterd.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Maastricht

   
  Maastricht Underground Maastricht Underground is de verzamelnaam voor alles wat er te doen en te beleven is bij Fort Sint Pieter, Grotten Noord, Grotten Zonneberg, de Kazematten en de ENCI groeve. Stap terug in de tijd, treed het donker tegemoet of laat je fantasie de vrije loop als je de verhalen hoort die Maastricht Underground herbergt.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Hoensbroek

   
  Kasteel Hoensbroek Kasteel Hoensbroek is een van de grootste en mooiste kastelen van het land. Dit enorme slot is een kasteelmuseum. Dwaal door meer dan 40 kasteelvertrekken. Het kasteel is het beste bezochte museum van Nederlands Limburg.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Valkenburg

   
  Romeinse Katakomben Bij aankomst krijgt iedereen een kaarsje. Vervolgens kunt u in dit onderaardse gangenstelsel zien hoe de beroemde architect Dr. Pierre Cuypers meer dan 100 jaar geleden de belangrijkste delen van een vroegchristelijke begraafplaats in Rome heeft gereconstrueerd.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Lanaken

   
  Domein Pietersheim Gelegen aan de rand van het Nationaal Park “Hoge Kempen” is Domein Pietersheim de meest zuidelijke toegangspoort. Met zijn 12de eeuwse waterburcht (winnaar Vlaamse Monumentenprijs 2010), speeltuin, kinderboerderij, fietsverhuur en boerderij- en natuurlessen biedt Pietersheim een combinatie van recreatieve en educatieve mogelijkheden. Groepen tot 68p kunnen goedkoop overnachten in het verblijfscentrum.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Eschweiler

   
  Blaustein-See Ten noorden van Eschweiler ligt de aangelegde Blaustein See. De Blaustein See biedt vele mogelijkheden: Zeilen, surfen, duiken, wanderen, skaten enzovoorts.
  Naar de website >>
 •  
  be-MINE Beringen-Mijn heeft met de be-MINE-site één van de best bewaarde mijnsites uit de regio. Hier vind je het grootste aantal beschermde gebouwen. Het patrimonium bestaat uit de schachtbokken, de douchezalen en een kolenwasserij. Groepen kunnen de gebouwen langs binnen bezoeken via reservatie bij het Mijnmuseum. Hier kan u kiezen uit verschillende arrangementen. Op het mijnterrein zie je de nieuwe en de oude mijnterril of steenberg. De kerken, gebedshuizen, het Kioskplein en het park van de directeur zijn ook zeker een bezoek waard.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Kerkrade

   
  Abdij Rolduc Abdij Rolduc in Kerkrade is met zijn binnentunen en talloze bijgebouwen het grootste en oudste aaneengesloten abdijcomplex van de Benelux en staat in de top 100 van UNESCO-monumenten. In dit prachtig historisch gebouw kunt u zelfs overnachten – óf in het Abdijhotel Rolduc (***) óf in de Auberge Rolduc (**).
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Maastricht

   
  Boekhandel Polare, Maastricht Duizenden boeken in een hemelse ambiance vind je in boekhandel Polare (voorheen selexyz dominicanen). De boekhandel met cultuurpodium is gevestigd in de 13e eeuwse Dominicanenkerk vlakbij het Vrijthof. Zoek de mooiste boeken uit en bewonder de fresco’s en bijzondere architectuur van het interieur, onder het genot van een romige cappuccino van Coffeelovers.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Heerlen

   
  Mijnmuseum

  Het Nederlands Mijnmuseum is gevestigd in het door Unesco beschermde historische gebouw, het schachtgebouw van de voormalige Oranje Nassau 1 mijn te Heerlen. Het 3 etages tellende schachtgebouw is rond de 470 meter diepe mijnschacht gebouwd. Beleef de spannende expositieruimte in dit Mijnmusuem!

  Naar de website >>