Industrieel erfgoed in Zuid-Limburg

Bent u op vakantie in Zuid-Limburg en geïnteresseerd in industrieel erfgoed? Vakantie in het hart van Europa heeft de mooiste industrieel erfgoed uitjes voor u geselecteerd. Maak bijvoorbeeld een ritje met de Stoomtrein over de Miljoenenlijn in Zuid Limburg of bezoek het Mijnmuseum. Echt de moeite waard als u geïnteresseerd bent in industrieel erfgoed in Nederland.

Vakantie in het hart van Europa: voor al uw industrieel erfgoed in Zuid-Limburg.

  • Gebied:
  Simpelveld

   
  Miljoenenlijn De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij heet iedereen van harte welkom op ‘De Miljoenenlijn’, een spoorlijn dwars door het Zuid-Limburgse heuvelland. Beleef de romantiek van het reizen uit lang vervlogen tijden. Stap op alle haltes (o.a. Valkenburg, Schin op Geul, Simpelveld, Kerkrade) zonder te reserveren in.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Heerlen

   
  Mijnmuseum

  Het Nederlands Mijnmuseum is gevestigd in het door Unesco beschermde historische gebouw, het schachtgebouw van de voormalige Oranje Nassau 1 mijn te Heerlen. Het 3 etages tellende schachtgebouw is rond de 470 meter diepe mijnschacht gebouwd. Beleef de spannende expositieruimte in dit Mijnmusuem!

  Naar de website >>
 • Andere regio's

 • Gebied:
  Blegny

   
  Blegny Mijn Gelegen tussen Luik en Maastricht, is de Blegny-mijn één van de vier authentieke kolenmijnen van Europa, waarvan de onderaardse mijngangen toegankelijk zijn voor bezoekers via de oorspronkelijke schacht. Op een diepte van 30 en 60 meter is het mogelijk het hele proces van de steenkoolwinning te ontdekken. De Blegny-mijn is in juli 2012 uitgeroepen tot werelderfgoed van UNESCO.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Saint-Nicolas

   
  Het Steenbergenhuis

  Het Steenbergenhuis verwelkomt u in de vroegere wasplaats aangelegd in de Gosson mijn, ooit ook een kamer met douches en voor… gehangenen. Het gebouw veranderde tenslotte in « Steenberginterpretatie Centrum ». Na een eerste schouwen, in beeld, van de lokale fauna en flora kunnen wandelaars ze in hun natuurlijke omgeving gaan zien.

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Alsdorf

   
  ENERGETICON

  Het monumentale delfmachinehuis met zijn historische machines van een steenkolenmijn zorgt voor een unieke atmosfeer en een bijzondere ambiance, en is derhalve een geliefde evenementlocatie. Verder is Energeticon ook een beleveniswereld voor de thema's energie, mijnwezengeschiedenis en toekomsttechnologie.

  Naar de website >>
 • Gebied:
  Alsdorf

   
  Energielandschap Anna Het hart van de stad Alsdorf was 150 jaar lang het steenkolencentrum van West-Europa. Tegenwoordig bevindt zich er het Energeticon. Een kenniscentrum over de geschiedenis van mijnbouw en toekomstgerichte energietechnologie.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Hambach

   
  Sophienhöhe De Sophienhöhe is een stortberg die ontstaan is door het storten van de deklagen in de bruinkoolgroeve Hambach. De berg ligt 290 meter boven zeeniveau. De Sophienhöhe is een opvallend landschapselement in de vlakke Jülicher Börde.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Goltsteinkuppe

   
  Indemann De Indemann, die gebouwd is met 20.000 afzonderlijke staalcomponenten en een gewicht van 280 t heeft, wijst meters hoog naar de lucht. Zijn talrijke platformen bieden u een spectaculair uitzicht op het landschap rond Inden. Bij invallende duisternis verlichten 40.655 LED-lampen de Indemann en zorgen voor een schitterend lichtspel.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Hückelhoven

   
  Schacht 3 / Millicher Halde Hückelhoven In het hart van de voormalige mijnstad is vandaag nog schacht 3 behouden, waarin een bezoekersmijn gevestigd is. De tegenwoordig gerenatureerde Millicher Halde biedt vanaf het imposante uitzichtplatform en de “hemeltrap” een mooi uitzicht over de stad en het voormalige terrein van de mijn.
  Naar de website >>
 • Gebied:
  Genk

   
  C-Mine en C-Mine Expeditie Boven de horizon van Genk steken twee torens uit. Het zijn de schachtbokken van Winterslag. C-mine is een toeristische topper, een wonderbaarlijke plek met levende verhalen uit de mijn.

  Bezoek nu ook de tentoonstelling 'Krachten/Forces' van kunstenaar Piet Stockmans.
  Naar de website >> Meer heritage in de regio >>
 •  
  be-MINE Beringen-Mijn heeft met de be-MINE-site één van de best bewaarde mijnsites uit de regio. Hier vind je het grootste aantal beschermde gebouwen. Het patrimonium bestaat uit de schachtbokken, de douchezalen en een kolenwasserij. Groepen kunnen de gebouwen langs binnen bezoeken via reservatie bij het Mijnmuseum. Hier kan u kiezen uit verschillende arrangementen. Op het mijnterrein zie je de nieuwe en de oude mijnterril of steenberg. De kerken, gebedshuizen, het Kioskplein en het park van de directeur zijn ook zeker een bezoek waard.
  Naar de website >>